De Hartenboom is een privé groepspraktijk in Merchtem – Peizegem voor psychotherapeutische begeleiding en ondersteuning, alsook psychodiagnostisch onderzoek voor kinderen, jongeren en volwassenen. Daarnaast is er een kindercoach voor kinderen tot 12 jaar alsook een fasciatherapeut.
FASCIATHERAPIE
Fasciatherapie: Ga voor je gezondheid, zorg voor lichaam en geest.
Ons lichaam en onze geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar in onze Westerse maatschappij worden ze meer dan ooit gescheiden en apart behandeld. Fasciatherapie wil deze natuurlijke connectie terug herstellen door het aanbieden van ervaringsgerichte behandelingen die vertrekken vanuit een lichaam-geest eenheid. We richten ons op het verwerven van meer kennis over onze lichamelijke reacties/gedragingen en meer verbondenheid met ons eigen lichaam en haar innerlijke kracht. Zowel de interne communicatie van het lichaam als de externe communicatie worden aangewend om het stressniveau te reguleren, de graad van lichamelijke en psycho-emotionele aanpasbaarheid te verhogen en het welzijn te verbeteren. Dit stelt een individu in staat om de wijsheid van zijn/haar lichaam te gebruiken in het dagelijks leven en in de relaties met anderen.
Lara Wijns (°1982) studeerde in 2009 af als huisarts aan de KULeuven. Nadien werkte ze 15 jaar in een groepspraktijk. Door zelf in behandeling te gaan bij een fasciatherapeut voor nekklachten, raakte zij geïntrigeerd door de methode. De sensaties en effecten die ontstonden door de zachte therapie, plus de snelle beterschap die ze ervaarde, maakten dat ze er meer van wilde weten. In 2024 rondde zij de opleiding fasciatherapie en SPP (Methode Danis Bois) aan het Fascia College af. Momenteel werkt zij voltijds als fasciatherapeut.
"Het geeft veel voldoening mensen op deze manier te kunnen helpen. Klachten waarbij ik me vroeger soms machteloos voelde, blijken nu een aangrijpingspunt te hebben in het lichaam. Te meer omdat mensen vaak zelf beginnen voelen wat hun deugd doet. Het winnen aan lichaamsbewustzijn is, zeker voor het verbeteren van chronische en/of psycho-emotionele klachten, van groot belang."
SPP of somatopsychopedagogie is de kunst om te leren van wat je lichaam je vertelt. Van lichaamsbewustzijn groei je verder door naar zelfbewustzijn.
Doorheen de jaren opleiding werd ze steeds meer bewust van het feit dat trauma veel te weinig erkend wordt als onderliggende reden van aanhoudende klachten. Mede daarom is zij zich verder gaan verdiepen in dit thema. Iedereen heeft zaken meegemaakt die nu nog steeds een effect hebben op de werking van je zenuwstelsel en stresssysteem, of het nu erg grote en ernstige gebeurtenissen zijn, of vele kleintjes. Fasciatherapie werkt met het lichaam èn op het stresssysteem en leent zich uitermate goed om aan de slag te gaan met trauma.
Je kan bij Lara terecht voor :
Zij volgt verscheidene permanente vormingen per jaar, is zelf assistente bij het Fascia College, gaat regelmatig in intervisie en volgt supervisietherapie.
Voor meer info omtrent fasciatherapie en SPP, zie
Een gesprek/sessie in de Hartenboom praktijk duurt 50 minuten.
Elke sessie kost € 70.00
Cliënten kunnen zich aanmelden zowel met als zonder een doorverwijzing van een (huis)arts, psychiater, CLB of school.
Alle gegevens over de cliënt worden vertrouwelijk behandeld. Cliënten wordt gevraagd om de vertrouwelijke aard van de gegevens waarvan zij tijdens een sessie kennis kunnen krijgen, te respecteren. De psycholoog neemt niemand tegen zijn wil in onderzoek, begeleiding of behandeling. Hij erkent het recht van de cliënt om in alle onafhankelijkheid al of niet voor hem te kiezen, en op om het even welk ogenblik zijn deelname te onderbreken. In geval van ziekte, belangenconflicten of moreel onvermogen die een gebrek aan objectiviteit of een beperking van zijn beroepscompetenties met zich brengen verzoekt de psycholoog zijn cliënt of proefpersoon zich tot een vakgenoot te wenden.
In situaties van echtscheidingen respecteert de Hartenboom de wet betreffende de gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag. Volgens deze wet oefenen beide ouders (of ze nu samenleven of niet) gezamenlijk het ouderlijk gezag uit over hun kind, tenzij de rechter de uitoefening van dit gezag uitsluitend heeft toevertrouwd aan één ouder. In deze context verklaart de ouder die vraagt om een minderjarig kind in begeleiding te nemen dat hij de geïnformeerde, impliciete toestemming heeft van de andere ouder met wie het ouderlijk gezag gedeeld wordt.
Er wordt een persoonlijk (digitaal) dossier opgesteld dat valt onder het beroepsgeheim.
In het kader van de privacywetgeving Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of GDPR van mei 2018 valt deze ook onder het privacy beleid van de Hartenboom.
astrid.vermeiren@hartenboom.be 0479 615 069
lisa.vanhoutte@hartenboom.be 0470 661 974
nora.vandenbossche@hartenboom.be 0472 304 425
ilse.van.campenhout@hartenboom.be 0479 530 710
laura.haelwaeters@hartenboom.be 0471 044 606
michael.van.hemelryk@hartenboom.be 0472 894 248
marleen.nelis@hartenboom.be 0477 727 991
sofie.de.ridder@hartenboom.be 0478 201 968
Individuele psychotherapeutische begeleiding en ondersteuning voor kinderen, jongeren en volwassenen.
Relatie- en koppeltherapie
Pyschodiagnostisch onderzoek
Fasciatherapie
Team van gespecialiseerde erkende klinische psychologen, een kindercoach en een fasciatherapeut